انتخاب و صرفه اقتصادی برنج (Oryza sativa L.) تا حد زیادی به خواص فیزیکوشیمیایی و پخت و پز آن بستگی دارد که برای نژادهای بومی برتر از انواع مدرن است.
در این مطالعه، ما برنج آسیاب شده 30 نژاد بومی برنج را بر اساس ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و پخت آنها ارزیابی و ارزیابی کردیم که هدف آن ترویج احیای نژادهای
قدیمی است. شش پارامتر خواص فیزیکی، چهار پارامتر خواص شیمیایی و پنج پارامتر خواص پخت بر اساس پروتکلهای استاندارد ارزیابی شدند. تغییرات قابل توجهی
در تمام خواصی که ارزیابی شدند یافت شد. نتایج نشان داد که بیشترین بازیافت آسیاب در حالی که کمترین آن در Kalo Masino یافت شد و چگالی ظاهری از 0.81
اینچ بر سانتیمتر مکعب تا 0.88 اینچ در گرم بر سانتیمتر مکعب بود که تنوع چندانی را نشان نمیدهد. اگرچه اکثر آنها از نوع دانه متوسط بودند، اما وزن هزار دانه آنها
بین 12.62 گرم تا 25.65 گرم متغیر بود. از بین خواص شیمیایی مشاهده شده، Pahelo Anadi بالاترین قوام ژل و کمترین میزان آمیلوز ظاهری را نشان داد .
همچنین 13 درصد از نژادهای بومی دارای عطر قوی بودند در حالی که خواص پخت نجیب توسط Thakali Lahare Marsi با بالاترین نسبت کشیدگی و چینیا با کمترین
افت جامد خاک و حداقل زمان پخت بهینه نشان داده شد. در تحلیل مؤلفه های اصلی، چهار مؤلفه اصلی اول 73.8 درصد از واریانس را حفظ کردند. مولفه های
اصلی اول و دوم بیشتر با ویژگی های فیزیکی و شیمیایی مرتبط بودند و مولفه های اصلی سوم و چهارم مربوط به ویژگی های پخت و پز بودند. شخصیتهای برتری
که نژادهای بومی برنج دارند را میتوان برای برنامههای اصلاحی بیشتر ارزیابی کرد تا بتوان کشت این تودههای برنج گرامی را افزایش داد.
برنج فجر جایگاهی را به عنوان یکی از محصولات غذایی پیشرو در جهان اشغال کرده است که تقریباً نیمی از جمعیت جهان را به عنوان غذای اصلی تغذیه می کند.
برنج فجر به طور گسترده در سراسر جهان کشت می شود و بعد از گندم دومین محصول مهم غلات از نظر کشت است.
عضوی از خانواده Poaceae است و اهلی شدن آن از تمدن باستانی بومی آسیای جنوب شرقی آغاز شده است.
طبق گفته باندومولا تقریباً 90 درصد برنج در آسیا کشت و مصرف میشود و یازده کشور آسیایی 87 درصد از تولید جهانی برنج را تشکیل میدهند.
برنج عمدتاً به صورت غلات کامل بعد از پختن مصرف می شود که حدود 40 تا 80 درصد کالری دریافتی را تامین می کند.
بومی برنج از قدیم الایام پرورش و مصرف می شده و نقش مهمی در امرار معاش و امنیت غذایی دارد .
تودههای برنج دارای ویژگیهای زراعی-مورفولوژیکی متنوعی هستند و برخی از تودهها از نظر عملکرد امیدوارکننده هستند .