ادویه ها و گیاهان خوراکی نه تنها به دلیل خواص معطر و آشپزی، بلکه به دلیل پتانسیل آنها در پیشگیری از بیماری، دارودرمانی، صنعت و کشاورزی مورد نیاز است.
سماق کیلویی در طول تاریخ نقش کلیدی در سبک زندگی مردم فرهنگهای مختلف داشتهاند، زیرا از آنها به عنوان رنگکننده، طعمدهنده، نگهدارنده و عوامل درمانی در تهیه غذا استفاده میشود.
ادویه ها را می توان از چندین قسمت گیاه از جمله ریشه، ریزوم، پوست ساقه، برگ، میوه، گل و دانه تولید کرد.
اگرچه اکثر ادویه ها خشک شده و در حالت فرآوری شده اما کامل استفاده می شوند، برگ های معطر که معمولاً به عنوان گیاهان شناخته می شوند اغلب در حالت تازه استفاده می شوند.
محصولات ادویه ای همچنین می توانند از طریق استخراج حلال اولئورزین ها و سایر محصولات استاندارد شده تولید شوند.
عصاره هایی مانند اسانس ها که حاوی اصول معطر و تند هستند، اغلب با تقطیر نمونه خام مرطوب یا خشک شده مواد گیاهی تولید می شوند.
ادویه ها از نظر ترکیب بسیار متفاوت هستند اما عوامل اشک آور و ارزش دارویی که آنها را ارزشمند می کند در ترکیبات زیست فعال آنها مانند روغن های فرار، رزین ها و مواد شیمیایی گیاهی قرار دارند.
سماق (Rhus coriaria L)، یک ادویه آشپزی است که از دوران باستان برای چندین منظور در منطقه مدیترانه و نواحی شمالی آفریقا استفاده می شده است.
این گیاه که متعلق به خانواده Anacardiaceae است، از نظر اقتصادی مهم ترین گونه در میان بیش از 250 عضو از جنس Rhus است.
این گیاه در آب و هوای نیمه گرمسیری و معتدل، به ویژه در مناطق مختلف مدیترانه، آسیا و شمال آفریقا به خوبی رشد می کند [2].
این گیاه درختچه ای به ارتفاع 3-5 متر، با برگ های بلند، دارای رگبرگ های پینه ای با 7-8 جفت برگچه بیضی شکل کوچک با اندازه های مختلف است (شکل 1).
Rhus coriaria دروپههای قرمز تیره با گوشت نازک تولید میکند که خوشههای متراکمی را در نوک شاخهها تشکیل میدهند که به سماق باب معروف هستند.
این گیاه نام خود را مدیون رنگ قرمز محصول ادویه مهم و پرمصرف گیاه است.